top of page
_DSC0163m.jpg

'מלקטים אצל שמשון בחצר'
הבלוג

תמונת הסופר/תשרון בירנבאום

מדריך ליקוט לפי עונות השנה

הגעתם אל החלק השני של מדריך הליקוט לפי עונות השנה,

בעזרת מדריך הליקוט נכיר צמחי בר חשובים, עשבים, שיחים ועצים.

 


סיורי ליקוט עם שרון בינבוים
שרון בירנבוים


הכוונה היא שאת אותם הצמחים שבחרתי להציג לכם תכירו במדדריך הליקוט במופע שונה לפי שלב ההתפתחות שלהם השונה בכל עונה.

 

לדוגמה: אם בסתיו פגשנו את נבטי הגדילן ולמדנו איך להכניסם לסלט,

בחורף נכיר את השימוש בגבעול בשורש ובעלים של אותו הצמח ובסוף האביב תחילת הקיץ נאסוף את הזרעים שלו כדי לעשות משקה לניקוי הכבד או פופגדילן (פופקורן מזרעי גדילן) לילדים.

במדריך הליקוט תהיה גם חלוקה נוחה לפי השימוש שארצה לעשות בהם:

אכילת הצמח טרי

בישול הצמח

החמצה (כבישה)

הכנת ריבות, מרקחות וגם שימוש בצמחים להכנת שמני מרפא ושאר שימושים ביתיים.

 

מדריך הליקוט יתחדש יגדל ויצמח יחד איתי (ואיתכם) במשך הזמן, לכן מומלץ לבקר אותו מידי פעם ולראות מה התחדש בו.

 

איך נחלק את השנה? אני מעדיפה לחלק את השנה לפי אורך היום שלה, כלומר שעות האור שכן שאר מרכיבי מזג האוויר כמו גשם מאוד משתנים משנה לשנה.

לכן החלוקה תהיה לארבע עונות שוות.

(ציור של ארבע עונות בעיגולים)


מדריך ליקוט לפי עונות השנה - סתיו:

חודשים : אוגוסט, ספטמבר, אוקטובר

יום השוויון בין היום ללילה יתרחש בין ה 20-23 לספטמבר.

 

 הסתיו מביא אתו קרירות נעימה ובתחילתו נראה בטבע בעיקר נביטה של צמחי פקעת שאגרו מים בימי החורף.

הראשון מצמחי הפקעת יהיה החצב אותו נראה כבר באוגוסט ואחריו יופיעו הסתוונית והכרכום. אומנם לא נאכל אותם אבל נוכל ליהנות מהמראה שלהם ולהשתמש בהדרכה והליווי הרוחני שלהם (הרחבה על האיכויות התומכות של צמחים אלו במאמר: "החצב הסתוונית והכרכום מבשרי הסתיו")

 

 ליקוט נבטים: אחרי הגשם הראשון ינבטו כל צמחי החורף ונאכל להוסיף לסלט נבטי ברקן,גדילן, חלמית וסרפד שאותו כדאי לחלוט במים או למולל לפני האכילה על מנת שלא לחוש את הצריבה. (תמונת נבטים שונים)

ליקוט פירות: פירות רבים מבשילים בסתיו

ונתחיל במלך מבחינתי שהוא החרוב

אני כלכך אוהבת ללקט את התרמילים המתוקים של עץ החרוב ולהכין מהם את ה"רוב" שהוא סילאן חרובים, דבר שמצריך סבלנות רבה עירנות בשלב האחרון….

אני נזכרת בימים בהם הייתי מריחה מביתי את הריח של הנוזל המתוק שהתבשל בתוך סיר אלומיניום ענק בביתה של סבתא מרים (שכנתי הבדואית שאימצה אותי כבת).הריח המתוק נמשך במשך שעות רבות כמעט יום שלם ,זה נתן לי תזכורת לצאת ולאסוף גם כן חרובים ביער.

את סילאן החרובים שנקרא רובחרוב או רוב ( Rub) שמתקבל, אפשר לשמור מחוץ למקרר והוא משמש לתיבול סלטים ותבשילים וגם מרפא אפטות שהם פצעים ויראליים בפה.

כשהייתי גננת החזקתי צנצנת רוב קטנה במטבח הגן כעזרה ראשונה לילדים שהיה להם קשה לאכול בגלל פצע שכזה בפה, זה תמיד עזר.

את החרוב אפשר לשמור כמו שהוא ימים רבים במקום יבש ומוצל הוא עשיר בויטמינים ומינראלים רבים (ויטמין a, b1,2,3,6, c,e,ברזל, זרחן, אבץ, אשלגן וחומצות שומן רבות וטובות)

(עוד על החרוב בחוברת מתכונים ושימושים)

 

אז בואו נחזור אל מדריך ליקוט פירות בעונת הסתיו:

גם פירות העוזרר (זערור בערבית), האשחר הפטל הקדוש הנמצא על גדות הנחלים בשלים אכילים וטעימים מאוד וניתן ללקטם ולאוכלם בזמן זה. יש להזהר ולא לאכול את הגרעין שבתוך פרי האשחר.

פירות הרימון מבשילים בסתיו , ואפשר להכין מהם רכז רימונים משגע שישמש אותנו לטיבול סלטים וכן במתכון מקומי מיוחד של הכנת עלי גפן (חוברת מתכונים ושימושים)

 

ליקוט אגוזים: בהמשך הסתיו בספטמבר יבשילו האגוזים השונים כמו הפקאן אגוז המלך וגם הבלוטים של עץ האלון.

הבלוטים של עץ האלון מאוד מזינים אבל בגלל הטאנין הרב שבהם הנותן להם טעם מר ואפיץ הטיפול בהם מצריך השרייה, טחינה ויבוש.

(קישור לחוברת מתכונים)

תמונה: של ילדים מגרדים בלוט בפומפיה


פרחים וסיורי ליקוט
אפונה ריחנית

 

זו חוויה נהדרת לילדים לגרד את הבלוטים בפומפיה ישר לתוך מים ואחר כך לסנן את הבלוט הטחון ולייבש בשמש. השלב האחרון הוא קלייה וערבוב עם ממרח תמרים ויוצא ממרח תמרים בלוטים טעים ומזין.

 



בגן הייתי שמה דגש על תהליכים שמצריכים סבלנות ונותנים תוצאה טעימה וחוויתית.

 

מוזמנים לשלוח לי מתכון עם תמונות או סרטון ואולי תוכלו להופיע אצלי במדריך הליקוט

למה כדאי להכין עם הילדים דברים שלוקח הרבה זמן להכינם?

מתוך הבנה שכל פעולה תהליכית דורשת סבלנות ומחזקת את כוחות הרצון והחיים של הילדים.

דבר שמאוד חשוב לאיזון בתרבות אינסטנט, שבה אנו חיים בה הכל "יותר": יותר מהיר, יותר חזק, יותר רועש וכו' בקיצור הצפה חושית שמחלישה את כוחות החיים והרצון של הילד.

(אם זה מסקרן אותכם הסתכלו על "איך היציאה לטבע מחזקת את כוחות הרצון והחיים של הילד")

 

 איסוף זרעים: ישנם זרעים שכדאי לאסוף בסתיו רגע לפני שהם נופלים כמו למשל זרעי שומר בר. נגיש אותם בסוף ארוחה כבדה כנישנוש שיתמוך את מערכת העיכול.

 

מדריך ליקוט חורף

חודשים: נובמבר, דצמבר, ינואר

היום הקצר בשנה יחול ב21 לדצמבר.

 

אני לא אוהבת את הקור החורפי ובעיקר לא את הרוחות הצפון מערביות שמביאות את הגשם,

אבל אין דבר יותר כיפי מלצאת ליער ביום שמש חורפי ולהיטען מחומה הנעים של השמש באנרגיות של תקווה ואהבה.

בחורף הצמחים גדלים ואנחנו נהנה מאותם צמחים שאהבנו כנבטים אך הפעם מליקוט העלים והגבעולים שלהם.

 תמונת נבטים של חורף עם השמות שלהם

 

ליקוט עלים לסלט: כמעט בכל מקום נמצא כוכבית, חרצית, עולש, חומעה, סלק בר, גדילן, סרפד

 

 למידע נוסף על הצמחים האלו הכנסו ל"מדריך ליקוט 15 צמחי בר ושימושים ביומיום". העלים של צמחי הבר מלאים בויטמינים ומינרלים החיוניים לגופנו.

 

בדיקות מעבדה מראות שצמחי בר יותר עשירים בערכים תזונתיים כגון ויטמינים מינראלים חומצות שומניות וכדומה, מאשר ירקות מתורבתים שאנחנו מגדלים בגינה.

זו הסיבה שאם יש לכם גינה כדאי לכם להכיר את עשבי הבר שנובטים בה ולפני שאתם מעשבים וזורקים אותם אולי תחליטו להוסיפם לסלט או לתבשיל שאתם מתכוננים להכין.

תמונת סלט נבטים

 

ממולאים של חורף אני אוהבת להצטרף לשכנותי הבדואיות לליקוט החורף, כשאנחנו נפגשות השיחות מתחילות בהתעניינות

האם הכנת כבר לוף או האם כבר ליקטת סיינה (מרוות ירושלים) השנה ?

עלי מרוות ירושלים מתאימים למילוי אורז שכן בכל עונה נמצא במה לגלגל את האורז ואפילו בתחילת הקיץ לפני שיהיו עלי גפן יהיו שיגלגלו את האורז בעלי תות עץ.

תמונה של ממולאים מעלים שונים

 

זה היוצאפ שלי, מוזמנים לשלוח לי מתכון עם תמונות או סרטון של ממולאים שהכנתם ואולי תוכלו להופיע אצלי במדריך הליקוט

 

 בחורף אני יוצאת עם שכנותי ללקט עלים להכנת פטאייר שזה מאפה חורפי של בצק שמרים ממולא בעלי סלק, חומעה, תרד זעתר ובצל ירוק. לכל משפחה יש את המתכון הסודי האהוב עליה וגם בתוך המשפחה יש כאלה שיעדיפו פטאייר זעתר וכאלו שיעדיפו חומעה וסלק בר וכו'. השנה נחשפתי לראשונה למתכון משפחתי טעים במיוחד שבו לבצק השמרים הוסיפו שומשום וממש לשו את הבצק עם שומשום, הטעם יצא משגע…

רעיונות למתכונים.

 

 מדריך ליקוט אביב

חודשים: פברואר, מרץ, אפריל

יום השיוויון יחול ב20-23 למרץ

האביב תמיד מכניס שמחה לליבי, הכל פורח והאויר מלא בזמזום של דבורים ושאר חרקים השמחים להינות מהנקטר (הצוף) של שפע הפרחים היפיפיים הממלאים את שדות הבור, בכל פינה אפילו המוזנחת ביותר נמצא שפע ויופי בלתי נגמר של פרחים,

באביב נכין סלט מקושט בפרחי בר וגינה ראויים למאכל

תמונת סלט מקושט בפרחים

ישנם פרחי בר ופרחים תרבותיים רבים שנוכל להוסיף לסלט.

כמובן שלא נקטוף פרחי בר מוגנים בטבע וגם בחצר נשאיר יותר ממה שנקטוף מכל צמח.

פרחים אכילים תרבותיים: כובע הנזיר, סיגליות, אמנון ותמר כל פרחי המצליבים צנונית, כרוב וכדומה.

פרחי בר אכילים: חרצית (רק עלי הכותרת), חלמית, מקור החסידה הקטן והגדול, חוטמית זיפנית ועוד

עלים לליקוט באביב: באביב נלקט עלי חוטמית זיפנית, עלי תות עץ ועלי גפן ונוכל להשתמש בהם לגלגל ממולאים.

זה היוצאפ שלי, מוזמנים לשלוח לי מתכון עם תמונות או סרטון שהכנתם של ממולאים מעלי ליקוט ואולי תוכלו להופיע אצלי במדריך הליקוט

ריבות מפרחים שונים ואפילו מעלי סברס צעירים: הכנת ריבה זו דרך פשוטה טעימה ויעילה להשתמש בפרי שיש לנו בשפע בצורה כזו שתשמר אותו לזמן ארוך

 

 מדריך ליקוט בקיץ

אופפפפ…. למי יש כוח ללקט כשכל כך חם? למי יש כוח לצאת בכלל החוצה?

ומה כבר אפשר ללקט בקיץ?

אז אתם צודקים!

לא באנו לסבול , באנו להינות!

בקיץ נלקט או מוקדם לפני השעות החמות או בערב כשכבר נעים

ואפשר גם ללקט ליד מקורות מים כלומר לטייל לאורך נחל זורם או בקרבת הים ולחתום את הסיור ברחצה בים.

חודשים: מאי, יוני, יולי

היום הארוך בשנה יחול ב 21 ליוני

בקיץ נתמקד בעיקר באיסוף זרעים ופירות, צמחי תבלין לחליטה ובמקומות מושקים יהיו גם עלים ללקט.

ליקוט עלים ונבטים בקיץ:

אם יש לכם גינה פרטית או ציבורית לידכם אותה משקים גם בקיץ תוכלו לפגוש את הקייצת בעלת הטעם החרפרף שצומחת בכל מקום ואפשר להוסיף אותה לסלט או לממרח הפסטו שלכם.

-רגלת הגינה: יש הקוראים לה פרפחינה או ריג'לה היא צמח פולש שהתאקלם יפה בארצנו, טעמה מעט חמצמץ והיא מלאה בוויטמינים ומינראליים בעיקר אומגה 3. השכנים הבדואים שלי מבשלים את הריג'לה עם בצל ועגבניות למעדן טעים ביותר.

תמונת רגלת הגינה

-נענע הקיץ זה הזמן שבו הנענע הכי שמחה, כמעט בכל נחל שזורם בקיץ תמצאו נענע משובלת ואפשר להוסיף אותה לתה, לסלט ירקות וכן, כן, גם לפסטו ולחביתת הירק שלכם, שווה לנסות!

 

מתכונים של מאכלים המופיעים במדריך ליקוט הזה נמצאים ומפורטים בהרחבה בדף מדריך ליקוט שימושי

פירות קיץ ומה אפשר לעשות איתם:

בתחילת הקיץ נמצא את תות העץ, יש סוגים רבים תות שחור , לבן וטעימים במיוחד הסוג השאמי והפקיסטאני

ממליצה לשלב סיור ליקוט אצלי עם הליכה נעימה בטיילת נחל ציפורי, הטיילת מוצלת בעצי תות שופעים בפרי.

 נצא בבוקר של תחילת הקיץ נאכל ומי שיצליח ויתאפק לא לאכול הכל, ישמור גם להכנת ריבה. נסיים בטבילה בנחל. קישור מתכון ריבת תות

הקיץ הוא גם הזמן של הענבים, הסברס, והתאנים שאת רובם נמצא במקומות שבהם היו ישובים.

בסוף הקיץ נמצא גם את פירותיו הטעימים של הפטל הקדוש הגדל על גדות הנחלים

איסוף זרעי קיץ:

בקיץ האנרגיה של הצמח תהיה מרוכזת בזרע והוא יהיה החלק המזין ביותר ואפילו מרפא,

 זרעי גדילן - נמצא אותם בתחילת הקיץ.

נאסוף אותם מן הצמח רגע לפני שיתעופפו ונכין מהם משקה לניקוי הכבד על ידי חליטה שלהם במים רותחים או שנעשה מהם פופגדיל


סיורי ליקוט
פופ גדילן

נסו להכין עם הילדים "פופגדילן"- בדומה ל פופ קורן גם הגדילן נפתח והופך לאכיל וטעים לילדים בטיגון קל בתוך סיר מכוסה.

 

-זרעי הסרפד- הכדורי, מלאים בברזל אומגה 3 ועוד..,

נשרה את זרעי הסרפד הכדורי בחלב קוקוס עד שזרעיו יתפחו ויהפכו את הנוזל לגלאטיני, המתיקו בסילאן חרובים או ריבת תות והרי לכם מעדן קיץ מדהים

 -באוגוסט נמצא את תרמילי החרוב המתוקים מהם נוכל להכין משקה חרובים קר (פשוט לחתוך את החרוב ולהשרות במים אחרי כמה שעות המים יהיו מתוקים וטעימים, לסנן ולהגיש צונן. המשקיענים יגדילו לעשות ויכינו את הרוב חרוב, סילאן החרובים שעליו הרחבתי במדריך ליקוט שימושי

שימרו את הקישור למדריך ליקוט הקיץ שיעזור לכם לעבור קיץ צונן ומתוק

 


זרעי סרפד לפני שהופרדו מהמוץ


בונוס במדריך ליקוט שימושי:

החמצת עלים, גבעולים, ניצנים לאורך השנה

מתכון בסיסי שמעודד את היצירתיות שלכם…

 

כמה קל לצאת לטייל וללקט בעזרת מדריך ליקוט ואולי תצטרפו אלי ותאהבו את כל העונות את החורף הקיץ האביב והסתיו

ובעיקר בעיקר את מה שעכשיו….

אז למרות החום הקיצי, ליקוט בקיץ יכול בהחלט להיות מותאם להפוך לחוויה נעימה וכיפית.

 

 מזמינה אותך לסדנת ליקוט או להיכרות מעמיקה עוד יותר להצטרף אל קורס ליקוט צמחי בר

אז אם אתם מרגישים שהמדריך ליקוט צמחי בר שלי תרם לכם , אתם מוזמנים ליצור איתי קשר ואני אתאים לכם סדנה חוויתית שתתאים בדיוק למה שאתם רוצים לחגוג.

ואתם יותר ממוזמנים לקורס ליקוט צמחי בר השנתי שלי שבו נפגש פעם בשלושה שבועות, נטייל בסביבת ביתי שבגליל התחתון, נבשל ונהנה מחברותא איכותית ונעימה.

בקורס ליקוט צמחי בר תהנו מאווירה כיפית, הרבה שמחה, הנאה וגם תלמדו מלא דברים מעניינים חדשים.

מה הייחודיות של קורס ליקוט צמחי הבר שלי?

בסדנת הליקוט שלי אני רוצה לשתף אתכם בחוויה שלי שמחברת בין "לוח השנה של הטבע" ל "לוח השנה של הנפש".

איך עונות השנה משקפות את חיי הנפש שלנו?

בקיץ רובינו חסרי כוחות, החום הגדול מעייף וכמו הצמחים שרובם יבשים בקיץ גם אנחנו (לפחות אני) מרגישים חסרי כוחות מוטיבציה והשראה.

 הסתיו שמגיע מביא איתו רוחות קרירות משיבות נפש (תחשבו על השפה החכמה שלנו, רוחות הסתיו אשכרה מאפשרות לנפש לשוב ולשכון בגוף) כשאנחנו יוצאים לטבע, חוץ מההנאה מליקוט צמחים, לשם אכילה או ריפוי, אנחנו גם נתייחס לצמחים בפן הרוחני שלהם, הליווי הרוחני והתמיכה הנפשית שכל צמח יכול לתת לנו. לכל צמח יש טוטם, איכות שאם מתחברים אליה, אנחנו יכולים לקבל ממנה תמיכה.

 

תמיכה מהטבע בהבנת תהליכי החיים: אנחנו מחוברים לטבע ולכן מאוד טבעי יהיה שבסתיו נרגיש שאנחנו בפרשת דרכים, לפני איזושהי התחלה חדשה. יתכן שזה מקום שבו נהיה מעוניינים בתמיכה.

 

 

קורס ליקוט צמחי בר ילמד אותנו כיצד נוכל לקחת כל צמח ולקבל ממנו השראה על אופן ההתנהלות בחיים. ניקח את הסיתונית כדוגמה

הסיתוונית היא צמח עם פקעת והיא הראשונה שתנבוט אחרי הגשם הראשון, הטוטם שלה, כלומר האיכות הרוחנית שהיא מביאה היא "פריצות דרך עדינות" (מתוך חוכמת הצמחים של ענבל לויטה) וזה לא סתם שהיא אחד הפרחים הראשונים של הסתיו, הסתיו מאפשר איסוף פנימי של כוחות, תהליך שקורה גם בטבע וגם בנפש, והוא שמאפשר פריצות דרך עדינות. אם בקיץ החום התיש אותנו וכמו הזרעים אנחנו רק רוצים ליפול מהצמח ולנוח, אז הסתיו מאפשר לנו להתאסף ולאסוף כוחות.

 

הלחות והקרירות מאפשרים לדברים חדשים לנבוט. ואולי זו הסיבה שראש השנה חל בסתיו.

 אז אם בא לכם להרפות רגע מהמתח והלחץ של היום

אם בא לכם להוריד את הדופק, ליצור לכם זמן איכות של שלווה וחיבור לטבע אם בא לכם פשוט יום כיף של חיבור אל עצמכם, אל חברים ואל כל היופי שבחוץ

תצטרפו לקורס הקרוב שלי שיפתח באוקטובר אחרי החגים

פרטים

או לקבוצת הווצאפ בה אני נותנת ידע חינמי ומפרסמת על יציאה לסדנאות יומיות

0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page