top of page
_DSC0163m.jpg

'מלקטים אצל שמשון בחצר'
הבלוג

תמונת הסופר/תשרון בירנבאום

צמחי בר למאכל

לא לטבעונים בלבד

לבשל, ללקט וליהנות מהטבע.

הסיפור שלי ושל סדנאות ליקוט צמחי בר למאכל אותן אני מנחה

צמחי בר למאכל
טיולי סיור וליקוט בגליל

תמונה מחצר האורחן אצל שמשון בחצר עם גינת החורף



מי אני?

שמי שרון בירנבוים (גולומביק),

נולדתי בקיבוץ גלעד, קבוץ מבודד אך מוקף שדות, מטעים והרבה טבע פראי.

בטיולים הרבים שהיינו מטיילים עם הגננת והמורה היינו מלקטים ואוכלים את מה שאפשר תוך כדי תנועה.

למדתי לזהות צמחים וגיליתי שיש המווון צמחי בר למאכל.

זו הייתה תקופה נהדרת ואני זוכרת את עצמי בסקרנות ופליאה מול הטבע.


היינו מוצצים צוף מפרחים רבים, שמים זרעי "שעונים" של מקור החסידה על הבגד ומסתכלים על חוכמת הזרע שרוצה בעזרת הסיבוב להינעץ ולהיטמן באדמה.


היינו אוכלים את גבעולי החרציות והברקנים הצעירים,

מכינים משרוקיות מעלי וגבעולי שיבולת השועל ועוד…

כך שהאהבה לליקוט צמחי בר למאכל למשחק ולמרפא היא זרע שניטמן בי בילדותי.


ליקוט צמחי בר
פרחי בר וסיורי ליקוט

מקור החסידה שלזרעיו קראנו "שעונים" בילדות


רוצים גם אתם לצאת לטבע לקטוף ולאכול פירות ישר מהצמח?

הייתי רוצה לתת לכם ולילדכם את המתנה הזו של ההיכרות עם הצמחים ושימושיהם כדי שתרגישו כמוני הכרת תודה לטבע על נדיבותו

ועל כל הטוב שהוא נותן לנו בחינם ובשפע.


הייתי רוצה שתוכלו גם אתם להיות בהודיה ובתחושת בטחון קיומי,

כי למידת ליקוט צמחי בר מאפשרת ומנגישה לנו את כל השפע הזה שנמצא סביבנו ויכול להפוך כל יציאה לטבע לחוויה

וכל ארוחה לארוחת גורמה על שולחננו.


איך ולמה כדאי לנו להכניס ליקוט צמחי בר אל שגרת היומיום?!

אחד הדברים שאני הכי אוהבת לעשות, זה לקום בבוקר,

לגשת לגינת הירק וללקט ירקות וצמחי בר לארוחת הבוקר.

בגינת הירק שלי אני משאירה בכוונה "עשבי בר" שאותם אני משלבת בהכנת הארוחה בנוסף לירקות הגינה.


אני מוסיפה לחביתת הירק שלי פטרוזליה, נענע וגם סלק בר וחוביזה (חלמית או מעוג) .

אני מלקטת זעתר להכנת לפסטו זעתר משגע (מתכון באתר).

ועוד …

אנחנו רגילים לחשוב שצמחי בר לאכילה הם עלים אבל כל חלקי הצמח ניתנים לליקוט.

מה ? גם פרחים אפשר לאכול? בוודאי! לסלט הבוקר אני אוהבת להוסיף פרחי חרציות סיגליות ו….

ועכשיו אגלה לכם סוד שכל לקט מתחיל כדאי שידע

כל פרח ממשפחת המצליבים,

(שהם אותם פרחים שיש להם ארבע עלי כותרת כמו חרדל, צנונית,

כרוב, כרובית או רוקט) הם אכילים, יש שפע צמחי בר ממשפחה זו והזיהוי כפי שראיתם פשוט.


ומה עושים כשנגמרת עונת הליקוט? אז זהו שהיא לא נגמרת לעולם….

ליקוט צמחי בר לאכילה אפשרי לאורך כל השנה ולא רק באביב.

כל עונה של השנה מציעה לנו חלק אחר של הצמח לליקוט,

ברגע שהצמח עולה לשלב הבא האנרגיה שלו עולה לשלב הבא של הצמח ועל פי רוב אכן בחלק גבוה יותר של הצמח.


לכל צמח יש ביטויים שונים לאורך השנה: זרע, נבט, צמחים מסוימים ממשיכים לשושנת עלים ואז מעלים בהמשך גבעול מרכזי, אחר כך הצמח פורח ולבסוף נותן את זרעיו או את פריו המכיל זרעים.


הכל בספירלה אין סופית של היוולדות, של התפתחות, של מוות

ושל נביטה מחדש….


עולם הליקוט מחזיר אותנו לפשטות,

מחזיר אותנו להיכרות עם הריתמוס של העונות ומחבר אותנו לריתמוס של עצמנו.


אם ניקח לדוגמא את החרדל מזרעיו נכין את ממרח החרדל הידוע אפשר גם לאכול את נבטיו

בהמשך נאכל את עליו ואפשר בהמשך להכניס לסלט גם את הפרחים שלו (זוכרים איך בודקים שהוא אכיל? ארבעה עלי כותרת משמע הוא שייך למשפחת המצליבים ולכן אינו רעיל)

אפשר להוסיף את עלי הכותרת של החרדל לסלט וגם לעשות מהם

ממרח פסטו משובח.

בתקופת השימוש בנבטים נוכל גם לפנות אל "חוכמת הצמחים "ולשאול את עצמנו באיזה שלב אני בחיים? האם נובט בי דבר חדש?, או בהמשך בשלב הפרי "האם אני בשלב שבו אני נותן בנדיבות מפרותיי שהבשילו?"


איפה אפשר להשיג צמחי בר והאם אפשר לקנות צמחי אלו בשוק?

כן, היום אפשר למצוא את רוב העלים של צמחי הבר המוכרים לאוכלוסייה המקומית בשוק.


הכוונה לכל מי שחי כאן כבר כמה דורות ושהידע של ליקוט צמחי בר עבר במשפחתם בצורה מסורתית, מאם לבת (גם לבנים.. 🙂 )

ישנם חקלאים ואנשי קולינריה שהבינו שיש כאן שוק חדש ומעניין:


א. אנשים שכבר לא מנהלים אורח חיים כפרי ועדיין רוצים לשמר את האוכל והתבשילים המסורתיים הטעימים עליהם גדלו.


ב. ציבור חדש של אניני טעם שמעונים בארוחות גורמה המשלבות את כל הידע המקומי של הכנת מנות יפות וטעימות המשלבות טעמים ייחודיים ופחות מוכרים של צמחי בר למאכל.


אז מה בכל זאת היתרון של ליקוט צמחי בר בטבע?

ולמה להעדיף ללקט אותם מאשר לקנות את אותם עלים בשוק?

+מחקרים ובדיקות מעבדה מוכיחות שצמחי בר שגדלו בטבע מכילים יותר ויטמינים ומינרלים החיוניים לגופנו.

+אנחנו יודעים איפה ללקט ולכן נבחר ללקט במקום שאנחנו יודעים שהצמחים בו לא מרוססים.

+ פינינו זמן איכות לעצמנו שבו הורדנו הילוך ויצאנו לטבע, ,

ועל הדרך גם ספגנו שמש שחשובה ליצירת הורמונים מרגיעים,

נחשפנו לצבעים האמתיים של הטבע שגם להם יש השפעה מיטיבה עלינו (הרחבה במאמר אחר מובטחת)

בקיצור חזרנו לפשטות ולשלווה וכל זאת דרך ליקוט צמחי בר.


כשאני מעבירה סדנת ליקוט צמחי בר למאכל אני מספרת גם על הצד של התזונה וגם איך הם מועילים לבריאות

הידעתם?

צמחי בר רבים מכילים חומר מוצילגי התורם לשיקום מערכת הנשימה והעיכול.

בין הצמחים בעלי התכונות המוצילגיות נמצא

את החובייזה (חלמית ומעוג),

חוטמית זיפנית, אלוורה, מלוחייה, גבעולי סברס ועוד…


צמחי בר למאכל בטבע
ליקוט פרחים למאכל

בתמונה: זרעי הסרפד הכדורי לפני הפרדת המוץ. זרעי הסרפד הם סופר -פוד , בהשרייתם במים הופכים למוצילגיים ואפשר להוסיפם לשייק של הבוקר במקום צ'ייה


הליקוט הוא ארוע משפחתי

מאז שבאתי לפני כ 30 שנה לגור בכפר הבדואי טבאש למדתי מהמקומיים לצאת לטבע לצורך ליקוט צמחי בר ראויים למאכל.


יש פה מסורת לצאת כל המשפחה לליקוט באביב,

אהבתי להצטרף לשכנים ובמיוחד לסבתא מרים,

שכנתי האהובה

ממנה למדתי מה אפשר ללקט ואיך לבשל ולהכין מטעמים ממה שליקטנו.


*בהמשך מבטיחה להוציא מאמר על "מתכוני פטאייר מנצחים - המתבססים על ליקוט צמחי בר למאכל מבחר מתכונים מנצחים של חברותי מכעביה וטבאש עם מילוי צמחי הבר האהובים על בני ביתה"


בהכנות המשותפות של הנשים לארוחות משפחתיות יש ערך מוסף. הזמן מקבל משמעות אחרת…

הרי הכנת האוכל היא כביכול המטרה אבל למעשה היא מאפשרת את הדבר החשוב יותר וזה את המפגש הנשי המרפא,

המפגש שנותן לכל אחת מהיושבות את תחושת השייכות הכל כך חשובה

ומאפשרת לחוכמה הנשית, חוכמת המעגל,

אותה חוכמה שגדולה מסך משתתפיה, לעטוף כל אחת ואחת.

אם תרצו לחוות זאת

אתן מוזמנות ומוזמנים להצטרף לאחת מסדנאות הליקוט והבישול שלי,

או להזמין סדנת ליקוט צמחי בר למאכל

המפגש יכול להיות בעבור המשפחה המורחבת,

רק לנשות השבט או בכל הרכב אחר שמתאים לכם.



אחרי כ 50 שנה מהליקוט הראשון שלי כילדה 🙂,

אני מביאה את הניסיון הפרקטי והיומיומי שלי בליקוט אליכם.

אני מעבירה סדנאות ליקוט צמחי בר בהתאמה אישית.

מזמינה אותך לטבאש שבגליל התחתון,

סדנת הליקוט והבישול שלי, היא סדנה מעשירה המבוססת על ניסיון רב והשראה ממורים רבים.

נלמד על השימוש בצמחי בר למאכל, מרפא ועוד שמושים מעניינים כגון הפקת צבעים מהטבע והכנת חומרי ניקוי ידידותיים לסביבה ולאדם.

לקראת הסדנה מוזמנ.ת להוריד את חוברת המתכונים שהכנתי עבורכם בקובץ צמחי בר למאכל pdf' בימים אלו אני עובדת על חוברת המשך. שווה להתעדכן.


למי מתאימה סדנת הליקוט והבישול שלי?


סדנת ליקוט צמחי בר מתאימה:

-למפגש גיבוש חוויתי של נוער

- ליום כיף וגיבוש של צוותי -עבודה

-למפגש גיבוש משפחתי

-לסבים וסבתות שרוצים מפגש מעניין והרמוני עם נכדיהם בהנחייתי

-לגננות מורות וצוותי חינוך **

-לקבוצות שבאות ללון בחאן שלי ורוצים פעילות משלימה מגניבה

- פעילות למפגשי גיבוש נשים של ישובים קהילתיים וקיבוצים

- לפנסיונרים החברים ב"קהילה מטיילת"

- גם אם אתם לא פנויים כרגע תמיד תוכלו להוריד את החוברת עם '15 צמחי בר למאכל pdf' להשתמש ולהינות ממנה בחינם


**קצת עלי ועל האנשים מהם למדתי: הייתי גננת וניהלתי גן פרטי בטבעון מעל 20 שנה,

במשך השנים עברתי השתלמויות וקורסים רבים

בינהם קורס של "חוכמת הצמחים" ידע פרקטי וגם רוחני אצל ענבל לויטה,

טיילתי עם ניסים קריספיל האגדי השוזר את חוכמת המקומיים בהדרכותיו

עברתי הכשרה של "משחקי האדמה" אצל איתן שקד

מטפל גוףנפש בשיטה ייחודית

ובנוסף אני מנחת מעגלי הקשבה בשיטת הלב השומע

מבית מרכז אוריאל ומדריכת הורים בשיטת "הורות בפשטות" של קים ג'ון פיין


ונחזור לסדנאות הליקוט

מה עושים בסדנה ?

סדנת ליקוט צמחי הבר שלי מיועדת לקהלים שונים והפעילות מותאמת לרצון ואופי הקבוצה.

תוכלו לספר לי מי הקהל שלכם ואני אלקט ואבשל לכם את הסדנה שתתאים בדיוק לכם.

הגבעול (בהקבלה לשלד) של המפגש:


  • נתחיל תמיד במפגש אנושי בו נכיר זה את זה

  • נצא ללקט ונלמד על צמחי בר לליקוט בישול ומרפא.

  • נחזור לאורחן שלי ונבשל בקבוצות ולפי מתכונים (מודפסים לנוחיותכם) מתוך '15 צמחי בר למאכל pdf'

  • שחלקם מסורתיים וחלקם ייחודיים שלי ועוד מתכונים נוספים

  • נשזור גם יצירה במידה ויתאים ובהתאם לקהל היעד

  • נסיים בישיבה סביב שולחן ערוך יפה ונהנה מהחברותא ומארוחה מלאה ומפנקת

המשודרגת עם כל הצמחים שליקטנו.

*במידה והקבוצה לא צמחונית יש אפשרות לשלב מתכונים המכילים בשר.

נעשה מפגש סיכום ונחזור הביתה עם טעם של עוד…


אוהבים קלפים?

אז מצאתי בעבורכם שתי ערכות מקסימות שחברות יקרות שלי הכינו ואני שמחה לשתף אותכם.ן באוצר הזה.

בתוך הסדנה אני משלבת את הידע הנפלא הטמון בקלפי "חוכמת הצמחים" שצייר רועי שנער לבקשתה של מורתי וחברתי היקרה ענבל לויטה (שגם כתבה את הספר חוכמת הצמחים)

ואת משחקי היצירה וההקשבה שנמצאים בקלפי "חוכמת טבע"

מבית "עץ הרעיונות" של מיכל שדה ואיילת סלעי חברותי המקסימות שמכשירות גננות ואנשי חינוך לשילוב יציאה לטבע במערכת החינוך.


בסדנאות שלי יש אפשרות לשלב גם יצירה עם חומרי טבע. הכל בתיאום מראש

ובזרימה עם מה שהקבוצה מביאה.

אורך הסדנה כ3.5 עד 5 שעות


אז קבענו?

מבטיחה לחזור אלכם

מוזמנים גם ליצור איתי קשר ישירות ליוצאפ

ואל תשכחו להוריד ואם תרצו להדפיס לכם את המתנה '15 צמחי בר למאכל pdf'


ליקוט צמחי בר למאכל
אצל שמשון בחצר - סיורי ליקוט

0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


bottom of page